Jakožto preventivní opatření proti srdečně cévním chorobám, rakovině, diabetu a mnoha dalším civilizačním onemocněním jsou luštěniny nepostradatelné. Teprve v nedávné době se jimi lidé začali soustavněji zabývat, luštěniny jsou zkrátka IN a jejich přínos si uvědomujeme mnohem víc, než dříve. Základních druhů fazolí registrujeme celkem jedenáct, z nichž nejznámější jsou tyto:

Bílé fazole

Vynikají velmi jemnou chutí a jsou výbornou surovinou pro výrobu pomazánek, salátů, zapečených jídel, pyré, příloh atd. V tlakovém hrnci je připravíte za 17 minut.

orgaické fazole

Mungo

Jejich domovinou je Thajsko, Čína a Indie. Svou výraznou chutí podobnou zelenému hrášku vynikají s kari kořením zejména v polévkách a přílohách. Jsou jedinou odrůdou fazolí, které lze klíčit, neboť nejsou za syrova jedovaté. Klíčení fazolí mungoje oblíbenou fází začátečníků, kteří se věnují zdravé výživě a zajímají se o podporu přírodních tzv. raw složek potravy.

červené fazole

Adzuki

Jemně oříšková příchuť a stahující tzv. yang účinek dle čínské medicíny z nich činí výborný lék při některých chorobách ledvin.

Purpurová ledvina

Hodí se jako součást salátů a luštěninových polévek, jejich jemnou nevýraznou chuť lze kombinovat s výrazným kořením – s tymiánem, bazalkou, nebo s majoránkou.

moho fazolí

Červená

Červené velké plody jsou pokládány za tzv. fazolky chilli. Jsou nasládlé, vyniknou s pálivou paprikou jako příloha ke kukuřici nebo celozrnné rýži. Pravidelná konzumace zejména těchto druhů plodů výrazně přispívá preventivním účinkem proti všem civilizačním neduhům od cukrovky až po rakovinu.

Černá

Typická příloha mexické kuchyně do ostrých jídel i zeleninových salátů a placek tortillas. V současné době se hojně pěstují v jihovýchodní Asii, zejména v Thajsku a v Číně.