Půjčky si bere čím dál více lidí. Může za to především stále horší finanční situace, především díky rapidně se zvyšujícím cenám. Toho samozřejmě využívají jejich poskytovatelé, kteří často zvyšují úroky i poplatky, aby na nich získali co nejvíce.

Pokud ovšem o nějakou chceme žádat, je dobré se nejprve přesvědčit, že právě ona je pro nás ta pravá. Jednou z často využívaných možností je ta, kdy ručíte svou nemovitostí, avšak ani ta není dostupná všem. Koneckonců, zdaleka ne každý nějakou vlastní, a i kdyby ano, u menších částek se to rozhodně nevyplatí.

rostoucí úroky při půjčce

Proto si lidé mnohem častěji berou úvěr bez zajištění nemovitostí. Ani ten však není dostupný pro každého. Poskytovatel si totiž musí zajistit, že své peníze dostane zpět. A vzhledem k tomu, že zde nedáváte dům či byt, musí na to jinak. Tou nejčastěji využívanou možností je doložení příjmu žadatele a jeho zkontrolování v registru dlužníků. Díky tomu si zjistí, zda má onen člověk skutečně dostatek peněz na to, aby mohl v pořádku splácet. Další možností je ručitel. To je člověk, který se v podstatě poskytovateli zaručí, že dlužník bude splácet. Pokud nebude, budou peníze vymáhány právě po něm.

šetření peněz

Pravdou však je, že i přes všechna tato opatření má tento typ půjčky své výhody. Tím prvním a nejdůležitějším je fakt, že dlužník v žádném případě nepřijde o střechu nad hlavou. To je pro mnohé lidi důležitější, než by se mohlo zdát. Také je zde fakt, že v případě, kdy dojde až k exekuci, budou skutečně zabaveny jen věci v hodnotě odpovídající dlužné částce a nákladům na exekuci. To je samozřejmě ideální v případě, kdy si půjčujeme částku podstatně menší, než je hodnota našeho domu, bytu či pozemku. I přes to všechno je nutné říci, že zdaleka nejlepším řešením je si nepůjčovat a snažit se špatnou finanční situaci vyřešit jiným způsobem. Jistě, nebude to tak snadné, avšak věřte, že z dlouhodobého hlediska se to rozhodně vyplatí.