Špalda jako taková není zrovna novodobý pojem superpotraviny. Je to dávný pokrm našich předků. Jenom s levnější verzí osiva pšenice ozimé se všechno změnilo. A díky tomu se na ni tak trochu zapomnělo. Dnes je opět v plné síle v regálech obchodů a našich domovech, což je jedině dobře, protože je přínosná pro naše zdraví. Špaldová mouka přirozeně není jen jedna a tak nám to může tak trochu zamotat hlavu, kterou si vybrat. Důležité je, že se produkt vyrábí ze pšenice špaldy, která zatím ještě neprošla nějakým šlechtěním a díky tomu má zachovány základní vitamíny, minerály a především vlákninu. Zajímavé je i to, že k její výrobě se používají celá zrna a to i včetně obalové části, která jak se zdá obsahuje nejvíce těchto cenných látek.

mouka

Celozrnná je nejvíce žádaná

Poslední roky celkově celozrnné pečivo nebo mouky jsou velmi oblíbeným sortimentem a skutečně není tomu jinak ani se špaldovou celozrnnou moukou. Když se vezme pojem celozrnná, tak to jednoduše vystihuje celý pojem. Zpracovávají se celá zrna. Melou se jak jádra, klíčky, tak i obalové vrstvy. Aby to nebylo ještě tak jednoduché, tak si můžeme zakoupit hladkou nebo hrubou celozrnnou mouku a tady záleží na tom, co vlastně z ní chceme dělat. Ačkoliv mnohdy zas tak velký rozdíl to není, jen že hladká mouka je ještě zbavená hrubší struktury. Nicméně jí to nijak neochudí v nutričních hodnotách.

špalda chléb

Použití v kuchyni

Díky tomu, že špaldová celozrnná moukavyšší výživovou hodnotu, tak se dá v podstatě použít skutečně všude. Jen každý musí počítat s tím, že ve výsledku bude hotový produkt tmavší barvy a také výraznější chuti, ale jinak ji skutečně můžeme použít na všechno, kde bychom použili klasickou mouku, tudíž při přípravě sladkých i slaných jídel, palačinek, dokonce není špatná vánočka nebo vánoční štola. Pizza a italský chléb focaccia jsou adepti ve slané verzi, stejně tak jako chléb nebo pečivo. Zde se může provést i kombinace, kdy část bude špaldová mouka a část klasická. Možností a variant je skutečně mnoho a není důvod špaldovou mouku tak trochu nezařadit do našeho jídelníčku.

5/5 - (2 votes)

Recommended Posts

Produkty

Jak se bránit podzimnímu nachlazení?

Podzimní počasí nám dává zabrat. Ráno je mlha, odpoledne je slunce, večer je zase zima. Nás imunitní systém dostává opravdu zabrat. Musíme se ale nějak chránit před podzimními nemocemi, jako je nachlazení, rýma nebo chřipka. A můžete si pomoci i sami. Existuje […]

Produkty

Koupě skříní

S přítelem jsme si říkali, že si pořídíme nové skříně. Ty naše už byly celkem dost staré, hnusné, oprýskané a prostě se nám nelíbily. A co bylo na tom to nejhorší bylo to, že se nám do nich nevlezlo všechno oblečení, které […]

Peníze

Někdy pomůže půjčka

Ani těm nejzodpovědnějším z nás nemusí být osudem vždycky přáno. A tak se může jednoho dne stát, že už nemohou zaplatit všechny své výdaje. Je to nepříjemné, ale je to tak. A to bez ohledu na to, zda to postihuje spotřebitele nebo […]

Podnikání

Přitáhněte si zákazníky

Řada restauraci po covidovém období bojuje o své přežití. Nejde jenom o covid, ale i energetická krize a tím pádem zvýšené ceny na živobytí, zvýšené ceny i díky inflaci, to vše odrazuje mnoho lidí od návštěvy restaurace. Vyjde levněji uvařit si jídlo […]