Semena pohanky obsahují fosfor, draslík, vápník, železo, měď, mangan, zinek. Z vitamínů skupiny B cholin, rutin, tokoferol (E). Najdeme v ní i nenasycené mastné kyseliny. Rutin je obsazen v nati, slupkách a v semenech. Rutin má léčivý účinek na cévy v celém organismu. Cévám vrací, pružnost s vitamínem E léčí chorobné cévní změny. Vitamín C snižuje riziko trombózy, infarktu či mozkové mrtvice, také dobře je jíst k pohance syrovou zeleninu. Pohanka obsahuje velké množství zinku, který posiluje obranyschopnost při chřipce. Snižuje tlak, hladinu cholesterolu zklidňuje žaludek, dvanácterník a mírní problémy křečových žil. Dalším velmi důležitým prvkem je cholin. Regeneruje jaterní buňky po poškození chorobami a alkoholem. Pohanka je zdrojem vlákniny. Pohanka patří k bezlepkovým potravinám.
pohanka v míse

V léčitelství se uplatňují malé pohankové polštáře plněné lusky a tím se zcela přizpůsobí Vašemu tělu. Odebírají tělesný pot, brání blokaci krční páteře a tím i bolesti hlavy.

Pohankové hřejivé obklady se používají k odstranění přebytečné vody z organismu. Obklady ze slupek se přikládají na křečové žíly

Pohankový čaj obsahuje slupky a nať. Na čaj se sbírá před květem, nať má více rutinu. Jednu lžíci přelijte převařenou vodou a nechte deset minut, poté sceďte a pijte 2x denně

V kuchyni má pohanka mnoho uplatnění. Hodí se do polévek, kaší, pomazánek, salátů, rizot a k zapékání. Pohanka je nutričně výživná a lehce stravitelná.
pohanka květina

Pohankové karbanátky: 150 g pohanky, cibule, 2 vejce, hladká mouka, strouhanka, sůl, majoránka, pepř, olej. Pohanku nasypte do osolené vroucí vody a vařte doměkka. Nechte 20 minut stát v hrnci. Sceďte, přidejte 1 vejce, pepř, majoránku, cibuli pokrájenou nadrobno. Vypracujte těsto na karbanátky a poté obalte v trojobalu. Zdravé pohankové karbanátky podáváme se šťouchanými brambory, bramborovou kaší 

Osobně pohanku doporučuji. Přeji dobrou chuť